Hoe worden nieuwe ruiten geplaatst?

nieuwe ramen

Glas is breekbaar materiaal en het kan dan ook gebeuren dat er in je woning een ruitje sneuvelt. Dit kan bij enkel glas al gebeuren als je er bijvoorbeeld met je elleboog tegenaan knalt. Bij dubbel glas is er wat meer bij nodig, maar dit is ook zeker wel breekbaar. Indien er een ruit gesneuveld is, is het niet nodig om direct in paniek te raken. Het is natuurlijk even schrikken, maar het probleem kan binnen de kortste keren verholpen worden door glaszetter Leiden. Maar hoe worden nieuwe ruiten eigenlijk geplaatst?

Gesneuvelde ruit

Indien er een ruit gesneuveld is, kun je direct contact zoeken met een glaszetter. De kans bestaat echter dat het probleem niet alle minuut te verhelpen is. Zo moet er maar net een glaszetter beschikbaar zijn die direct kan komen helpen. Je doet er dan ook goed aan om een plaat voor het kapotte raam te bevestigen. Op deze manier is je huis toch goed afgesloten en voorkom je dat inbrekers of andere ongewenste personen heel eenvoudig je huis binnen kunnen treden.

Van enkel naar dubbel

De ramen van veel oude huizen zijn voorzien van enkel glas. Deze glassoort isoleert niet bijzonder goed, waardoor warme lucht snel naar buiten trekt en koude lucht eenvoudig naar binnen komt. Om hier een eind aan te maken, kun je er voor kiezen om ramen van dubbel glas te plaatsen. Dit is niet alleen veiliger, maar zorgt er ook voor dat je stookkosten minder hoog uitvallen dan bij enkel glas. Voor het vervangen van ramen kun je het beste contact zoeken met een glaszetter. Het is ook zelf uit te voeren, maar dit is niet aan te raden indien je hier geen ervaring mee hebt.

Een kapot raam vervangen

Bij een gesneuvelde ruit moeten eerst alle resterende glasscherven verwijderd worden. Pas hierbij goed op, want je hebt je zo gesneden aan de scherpe randen. Maak voor deze klus dan ook altijd gebruik van handschoenen om verwondingen te voorkomen. Vervolgens moet je de oude stopverf verwijderen. Dit kan bijvoorbeeld door het warm te maken met een heteluchtpistool. Ga hierbij niet te gehaast te werk, want het verwijderen van de stopverf is een belangrijk onderdeel bij het vervangen van het glas. Zorg er vervolgens voor dat het nieuwe raam precies dezelfde afmetingen heeft en plaats hem op zijn plek. Zet de nieuwe ruit vervolgens goed vast.

Een nieuw raam plaatsen

Een glaszetter haalt bij het plaatsen van een nieuw raam altijd eerst de bestaande glaslatten weg. Vervolgens wordt de kit verwijderd en kan hij het oude raam eruit halen. Vervolgens wordt de ondergrond schoongemaakt en wordt er een isolatiestrip langs de glasplaat geplaatst. Deze isolatiestrip wordt ook op de glaslatten bevestigd om aan de zijkanten zo min mogelijk tocht door te laten. Daarna plaatst hij het nieuwe glas in het kozijn en zet de glaslatten weer tegen het raam. Op deze manier kan het glas er niet uitvallen. Tot slot werkt de glaszetter het raam af met een elastische kit en worden restanten met een plamuurmes verwijderd.