Natuurlijk isolatiemateriaal

natuurlijke isolatiematerialen

In deze koude wintermaanden is er niets lekkerder dan thuis komen in een warm huis. Helaas kan het ook zo zijn dat het bij u thuis niet aangenaam warm wordt. Dit is natuurlijk ontzettend vervelend. Het zou kunnen dat uw woning niet goed geïsoleerd is. Isolatie zorgt voor comfort in huis, maar het zorgt daarnaast ook voor een lagere energierekening. Ook is het isoleren van uw woning beter voor het milieu. Er zijn allerlei verschillende manieren van isoleren en daarbij zijn er ook diverse soorten isolatiemateriaal. U kunt bijvoorbeeld kiezen voor de standaard isolatieproducten zoals PUR of steenwol, maar u kunt tegenwoordig uw woning ook laten isoleren met natuurlijke producten. Welke natuurlijke producten u allemaal kunt gebruiken, wordt hieronder beschreven.

Stro

Stro is een natuurlijk materiaalsoort waarmee geïsoleerd kan worden. Het is ontzettend goed isolatiemateriaal en het heeft een vochtregulerende eigenschap. Stro kan bijna onbewerkt worden gebruikt, wat betekent dat dit de perfecte vorm is van natuurlijk isoleren. Dit materiaal is daarbij niet duur, omdat het een restproduct is uit de landbouw. Stro kost zo’n €7, – tot €10, – per vierkante meter. Wel belangrijk om te weten: niet elk isolatiebedrijf doet aan stro-isolatie.

Schapenwol

Een ander materiaal om mee te isoleren is schapenwol. Ook dit is natuurlijk materiaal en het heeft een hoge isolatiewaarde. Schapwol is perfect voor alle seizoenen, het heeft een goede warmte accumulatie en het is, net als stro, vochtregulerend. Schapenwol kan goed gebruikt worden voor akoestisch isoleren. Verder is dit materiaal brandwerend, zelfdovend en het kan schadelijke gassen en geuren neutraliseren. Een unieke eigenschap van schapenwol is dat het zelf kan isoleren wanneer het vochtig is. Een ander voordeel van schapenwol is dat het onderhoudsvrij is. Schapenwol kost ongeveer €20, – per vierkante meter.

Cellulose

Een ander woord voor cellulose is ook wel papiervlokken. Cellulose wordt namelijk verkregen door oud papier te vermalen tot vlokken. Vaak worden hiervoor oude kranten gebruikt. Aan deze papiervlokken wordt water toegevoegd zodat het plakkerig wordt. Dit zorgt er dan weer voor dat het blijft kleven aan de wand, wat zorgt voor isolatie. Cellulose heeft een goede luchtdichting wat ook positief is voor de isolatiewaarde. De papiervlokken worden tijdens het isoleren met veel kracht in holle ruimtes geblazen. De vlokken hechten zich dan aan de wand. Cellulose is in tegenstelling tot stro en schapenwol minder goed bestand tegen vocht. Cellulosevezels kosten ongeveer €13, – per vierkante meter.

Hennep

Hennep is een natuurlijk isolatiemateriaal wat voor een aangenaam en gezond leefklimaat kan zorgen. De harde stukken schil en vezels van een hennepplant zijn ideaal materiaal om mee te isoleren. Hennep is een snel groeiende plant, waardoor onkruid bijna geen kans krijgt om te groeien. Hierdoor hoeven er nauwelijks bestrijdingsmiddelen worden gebruikt tijdens het produceren van de hennep. Dit betekent dan ook dat het product puur natuur is. Dit materiaal heeft een hoge isolatiewaarde en het kan ook goed worden gebruikt bij akoestisch isoleren. Hennep is bestand tegen insecten en schimmels en het kost ongeveer €13, – per vierkante meter.

Kurk

Kurk is vrij duur materiaal, maar het isoleert wel ontzettend goed. Kurk is kostbaar omdat het zeer milieuvriendelijk is en daarnaast is het materiaal duurzaam geproduceerd. Kurk is voornamelijk geschikt voor het isoleren van vloeren en platte daken. Daarnaast kan het ook worden gebruikt in badkamers en keukens, omdat het zeer vochtbestendig is. Kurk kost zo’n €30, – per vierkante meter.

Bron: WT Isolatie – specialist in spouwmuurisolatie, vloerisolatie en dakisolatie.