Tips bij het afsluiten van een inboedelverzekering

Trends kunststof kozijnen

Een inboedelverzekering is een verzekering die je afsluit om te zorgen dat de schade gedekt wordt wanneer je inboedel oftewel huisraad onverhoopt schade oploopt. Een inboedelverzekering is niet verplicht maar zeker aan te raden als je inboedel waardevol is. Om te bepalen of een inboedelverzekering nuttig is voor jou, dien je na te gaan of je voldoende geld hebt om bij eventuele schade het zelf te bekostigen. Zo niet, dan kan het zeker niet kwaad om dit te overwegen.

Het afsluiten van de verzekering

Wanneer je een inboedelverzekering gaat afsluiten is het belangrijk om goed overzicht te hebben in de nieuwwaarde en dagwaarde van je inboedel. Bekijk ook in de voorwaarden of de door jou gekozen verzekeraar de dagwaarde of nieuwwaarde vergoedt. Vergeet daarnaast vooral de lijst niet regelmatig bij te werken bij aanschaf van nieuwe inboedel. Speciale en waardevolle zaken kunnen worden vastgelegd in een taxatierapport. Wanneer dan één van deze zaken onverhoopt verdwijnt, is er altijd een bewijs van de waarde.

Onderverzekering – Oververzekering

Zorg dat je voor de juiste waarde bent verzekerd tegen brand, inbraak etc. Wanneer je inboedel onderverzekerd is, zal je te weinig uitgekeerd krijgen van de verzekeraar. Oververzekering is ook zeker iets wat je absoluut wilt voorkomen. Bij oververzekering is de inboedel te hoog verzekerd waardoor je een te hoge premie betaald. Ondanks de hoge premie krijg je niet meer geld uitgekeerd in verband met de echte waarde van de inboedel.

Eigen risico

Ook bij een inboedelverzekering geldt over het algemeen een eigen risico. Je eigen risico is het bedrag dat je zelf moet betalen voordat de verzekeraar je schade vergoedt. Een tip om te besparen op je eigen risico is om bij de gekozen verzekeraar op zoek te gaan naar een uitzondering. Veel verzekeraars werken zonder eigen risico wanneer het huis goed genoeg beveiligd is of geven een korting op de premie.