Ongelukje met verf? Tips om verfvlekken te verwijderen

Verfvlekken verwijderen

Ongelukje met verf? Tips om verfvlekken te verwijderen

Wanneer je je huis aan het opknappen bent, is verven misschien wel een van de leukste klusjes. Waarom? Omdat je met verven direct het resultaat van je inspanning kunt zien. Dit betekent jammer genoeg ook dat je de spetters verf op je kleding of de vloerbedekking meteen ziet en helaas zijn deze niet altijd even makkelijk te verwijderen. Daarom geven wij je een aantal tips hoe je verfvlekken kunt verwijderen.

Voorkomen is beter dan genezen

Het is verstandig om een aantal voorbereidingen te treffen wanneer je met verf aan de slag gaat. Trek bijvoorbeeld oude kleren aan waarvan je het niet erg vind als het vies wordt en bescherm de vloer en meubels door alles af te dekken en af te plakken.

Verfvlekken op een tegelvloer

Een tip om verfvlekken te voorkomen op je tegels is om de tegels in te smeren met groene zeep. Bedek de vloer vervolgens met kranten of karton en je kan beginnen met verven. Mocht het dan toch zo zijn dat er wat verfspatten op de tegels zijn gekomen, dan kun je deze wanneer de verf gedroogd is zo weghalen. Haal vervolgens een dweil met allesreiniger over de tegels en de tegels zullen weer brandschoon zijn.

 

De vloer niet ingesmeerd en toch wat verfvlekken op de tegels? Geen paniek! Het merendeel van de verven zijn tegenwoordig op waterbasis. Je kunt de verf vrij gemakkelijk verwijderen met water en zeep op een natte doek. Wanneer de verf niet op waterbasis is kun je het beste thinner gebruiken. De vlek verdwijnt wanneer je met een droge doek met een beetje thinner over de spetters wrijft.

Verfvlekken op het kleed, tapijt of vloerbedekking

Zelfs wanneer je de vloer nog zo goed hebt afgedekt bestaat het risico dat er verfspetters op het kleed, tapijt of vloerbedekking komen. Probeer zoveel mogelijk verf te verwijderen terwijl het nog nat is. Gebruik keukenpapier om de natte verf op te vangen. De overige vlekken kun je verwijderen met ovenreiniger. Hardnekkige verfvlekken kun je eventueel verwijderen met een beetje thinner op een droge doek. Pas wel op: thinner is een agressievere oplossing, dus let goed op dat het tapijt niet gaat verkleuren. Probeer het eerst uit op een stukje tapijt of vloerbedekking dat niet direct in het zicht ligt.

Verfvlekken uit je kleding verwijderen

Voor elke verfvlek geldt dat het verstandig is om de vlek zo snel mogelijk te verwijderen. Wanneer de verf opgedroogd en ingetrokken is, bestaat er een grote kans dat de verfvlek niet meer te verwijderen is. Wanneer je een vlek op je kleding ziet en de verf nog nat is, gebruik dan een stuk keukenrol of wat wc-papier om de verf op te nemen. Probeer niet over de vlek te wrijven, maar probeer voorzichtig te deppen.

Als de verf op waterbasis is, zoals bijvoorbeeld school- of acrylverf, dan kun je het kledingstuk simpelweg onder de kraan afspoelen. Doe dit wel wanneer de verf nog nat is. Wanneer de verf niet op waterbasis is, maar bijvoorbeeld op olie- of terpentinebasis, dan kun je deze verfvlekken het beste behandelen met wat terpentine of wasbenzine op een stukje keukenrol. Een andere tip is om het kledingstuk, voordat je het in de wasmachine doet, een nacht in een bak met melk te laten weken.

 

Voor meer tips en tricks op het gebied van klussen kun je terecht op Klusblog.