Wat kost een hovenier?

hovenier gazon

Een mooie tuin vereist veel onderhoud. De grootte van de tuin en de individuele eisen van de beplanting bepalen de inspanning en de intensiteit van het tuinieren. Wanneer is het zinvol om een tuinman in te huren en waar moet bij het tuinieren rekening mee worden gehouden? Vooral na de lange winterperiode hebben de tuinen speciale aandacht nodig en moet er veel werk verzet worden. Als je geen tijd hebt om het werk in de tuin zelf te doen, of als je niet over de nodige expertise beschikt, kun je hulp krijgen van een hovenier. De prijzen voor tuinonderhoud kunnen sterk variëren. De diensten van een tuinman zijn zeer gevarieerd en kunnen worden onderverdeeld in drie categorieën.

Planning en advies: Bij de aanleg van een nieuwe tuin (bijvoorbeeld in een nieuw gebouw) vormt een goed plan de basis voor de daaropvolgende groene oase. Na overleg neemt de tuinman het ontwerp- en uitvoeringsplan over, selecteert samen met de huiseigenaar planten en ontwerpelementen en stelt vervolgens een gedetailleerd en plantaardig plan op.
Tuinontwerp: Het tuinontwerp volgt het tuinplan en geeft de uitvoering ervan weer. Zo kan de tuinman bijvoorbeeld terrassen, paden en trappen aanleggen, hekken plaatsen of de technische basis voor irrigatie aanleggen. Daarnaast omvat het tuinontwerp alle maatregelen van verfraaiing, zoals het creëren van bloembakken, kruidenspiralen of een gazon.
Tuinverzorging: Tuinverzorging vereist dat de tuinman regelmatig terugkerende werkzaamheden uitvoert. De tuinman snoeit bomen, hagen en struiken, knipt bomen af en verzorgt het gazon. Naast gewasbescherming omvat de tuinverzorging ook basisverzorging, jaar- en vakantieverzorging.

Het uurloon van een hovenier

Omdat tuinonderhoud een fysiek veeleisende klus is, zijn de gevraagde prijzen voor de verschillende soorten werk ook heel verschillend. Afhankelijk van de activiteit wordt er gefactureerd per uur, per m² of per lopende meter. Welke vorm van prijsstelling het aangenaamst is, hangt in de eerste plaats af van uw eigen wensen, ideeën en de heersende omstandigheden in de tuin. De kosten voor tuinontwerp of tuinonderhoud variëren sterk afhankelijk van de grootte en de beplanting van de tuin. In principe wordt een gemiddeld uurtarief van € 40 als normaal beschouwd. Daarnaast betaal je voor de noodzakelijke aankopen (materialen, aanplantingen, hekken, enz.), vooral tijdens de planning en het ontwerp van de tuin.

Waar is de totaalprijs uit opgebouwd?

Hieronder geven we u een indruk van de prijzen voor een tuinman. De prijzen kunnen echter per regio en hoveniersbedrijf aardig verschillen.

Project Gemiddelde prijzen
Tuin ontwerpen 350 – 490 euro tuin van 100 m2.
Tuin renoveren 40 – 90 euro per m2
Tuin aanleggen 70 – 245 euro per m2
Tuin onderhouden 30 – 60 euro per uur

Onderhoudscontracten

De activiteiten van een tuinman variëren van het snoeien van hagen en het maaien van het gazon tot het creëren van complexe bedden en boomverzorging. De opdracht van een tuinman vindt plaats in het kader van een eenmalig werk (voorjaar) of in het kader van permanente tuinverzorging gedurende de vier seizoenen. Je kan dus een onderhoudscontract aangaan met een hovenier. Het gazon moet worden gemaaid, de bladeren gesnoeid, struiken gesnoeid en bloemperken aangelegd. Als u niet genoeg tijd heeft en u wilt profiteren van een aantrekkelijke tuin, kunt u een tuinman inhuren. Tuinieren kan flexibel worden geregeld, bijvoorbeeld één keer per week. Op deze manier blijft de tuin mooi onderhouden en presenteert zich vooral in het warme seizoen van zijn beste kant. Je kunt daarnaast geld besparen door een onderhoudscontract af te sluiten met een hovenier. Als de hovenier zekerheid heeft over het werk, zal hij extra korting geven. Het bedrag voor het onderhoudscontract is sterk afhankelijk van de grote van de tuin, de werkzaamheden en veel andere factoren.

Overzicht kosten van hovenier werkzaamheden

We geven enkele voorbeelden van de kosten voor tuinonderhoud voor diverse werkzaamheden en hoe de prijzen voor tuinonderhoud worden berekend.
Gras maaien: De prijs voor het maaien van het gazon, is meestal gebaseerd op uur of m². Hier is de prijs per uur ongeveer 10-15 Euro. Voor 100 m² zijn er 20-25 Euro binnen redelijke grenzen.
Haag knippen: Het knippen van een haag wordt eerder per meter berekend. Hierbij moet worden opgemerkt dat meestal een elektrische heggenschaar wordt gebruikt, die men moet leren hanteren. De prijs voor de haagsnede kan ongeveer 30-35 Euro voor 10 meter.
Bomen snoeien: Ook het snoeien van een boom behoort tot het tuinonderhoud, dat door een tuinman moet worden uitgevoerd. Vanwege het bijzondere gevaar en de noodzakelijke beroepskwalificatie is een prijs per uur van ongeveer 40 euro niet ongewoon.
Vaak wordt het tuinwerk ook overgenomen door een conciërgeservice die ook nog elders in en rond het onroerend goed actief is. (b.v. winterse ontruiming van de weg). Tuinonderhoud is een van de bijkomende kosten en kan volledig worden doorberekend aan de huurder.

Hoveniers vergelijken op Hovenier.website

Wanneer u een hovenier in de arm wilt nemen voor het ontwerpen of onderhouden van uw tuin is het verstandig om meerdere offerte aan te vragen binnen uw regio. Vergelijk de offertes goed. Hierdoor kunt u namelijk veel kosten besparen en betaal je nooit teveel voor de werkzaamheden. Hovenier.website biedt een offerteaanvraag mogelijkheid waardoor u met gemak meerdere offertes kunt vergelijken.