Wat zijn de voor- en nadelen van het isoleren van mijn vloer?

Isolatie

Misschien bent u toevallig wel aan het twijfelen of uw vloer geïsoleerd moet worden. Voordat u dit besluit te doen is het wel verstandig om de voordelen tegen de nadelen af te wegen. Het is sowieso verstandig om goed research te doen naar de mogelijkheden. Want naast vloerisolatie is er ook nog een optie om alleen voor kruipruimte isolatie te kiezen.

De tempratuur van uw vloer

Meer dan de helft van de woningen in Nederland beschikt over een kruipruimte onder het huis. In die kruipruimte onder uw vloer is de temperatuur gemiddeld 12 graden. En als u geen vloerisolatie heeft, straalt de warmte af naar de kruipruimte onder uw huis. Dat is de reden dat uw vloer dan kouder aanvoelt. Er zitten meer voordelen aan vloerisolatie dan nadelen. Zowel op het gebied van geld als in gebruik.

Bij vloerisolatie is het zo dat je een scheiding tussen de temperatuur van uw woning maakt met de temperatuur van uw kruipruimte. Dat zorgt er dan ook voor dat je niet meer de kruipruimte voorziet van warmte. Zo blijft de warme lekker in uw woning en heet u er volop profijt van. Dit heeft ook indirect voordelen op de energierekening, waardoor u de vloerisolatie kosten vrij snel terugverdient. Daarbij is het ook zo dat vloerisolatie zorgt dat de muffe luchtjes en vocht uit de kruipruimte niet meer uw huis in komen. Dit geeft natuurlijk weer extra wooncomfort.

De voordelen van vloerisolatie

Zoals gezegd zitten er vele voordelen van vloer isoleren. Dit zorgt ervoor dat het ook steeds aantrekkelijker wordt voor mensen om dit te doen. Het isoleren van je vloer is inmiddels een standaard in onze samenleving. De belangrijkste voordelen van vloerisolatie zijn:

  • De temperatuur in uw huis stijgt
  • U hoeft minder geld uit te geven aan uw energierekening
  • U heeft geen koude vloer meer
  • De muffe luchtjes en condens op ramen worden voorkomen
  • De vloerisolatie kosten zijn relatief laag, vergeleken met wat je bespaart
  • Vloerisolatie aanleggen is meestal binnen een halve dag klaar en zorgt voor weinig overlast

Dit zijn de meeste voordelen die mensen ervaren als ze hun vloeren hebben geïsoleerd. Daarbij is het ook een feit dat vloerisolatie met name zorgt dat de kruipruimte goed te bereiken blijft en dat de leidingen intact blijven. Zo komt de woonconstructie ook niet in gevaar.

De nadelen van vloerisolatie

Er zijn ook een aantal nadelen aan het isoleren van je vloer. Deze nadelen moet u ook zeker meenemen in uw besluit als u misschien aan het twijfelen bent om voor vloerisolatie te kiezen:

  • Vloerisolatie wordt vaak nog als ‘’te duur’’ gezien
  • Vloerisolatie bespaart weinig
  • Je merkt weinig van vloerisolatie
  • Vloerisolatie zorgt voor veel overlast

Dit zijn nadelen die sommige mensen zeker ervaren. Bij de nadelen is het wel zo dat iedereen dit persoonlijk ervaart. Want voor wie is vloerisolatie ‘te duur’? en elk klein beetje dat je bespaart is toch al genoeg? En dat je er weinig van merkt is ieder zijn eigen mening.

Vloerisolatie, doen of niet doen?

Wellicht heeft u na het lezen van dit artikel nog een aantal vragen met betrekking tot vloerisolatie of wilt u toch nog meer informatie over dit onderwerp? Laat u dan in ieder geval goed informeren door deskundigen zodat u daarna een verstandig besluit kunt nemen.