Zelf een terras aanleggen

terras aanleggen

Zit je er over na te denken om een mooi terras aan te leggen in je tuin, maar je hebt geen idee hoe? Hieronder een korte, maar duidelijke uitleg over hoe jijzelf een terras kan aanleggen. Met de juiste gereedschappen, de door jouw uitgekozen tegels en deze handleiding leg jij zo een prachtig terras aan!

Voorbereiding

Voor dat je aan de slag kan met het maken van een terras moet je de volgende dingen hebben: tegels, tegelsnijder, meter en waterpas, planken, schop en een hark, zachte hamer, borstel, voegmiddel, zand en cement. Als je deze artikelen hebt kun je aan de slag met de voorbereiding. Eerst graaf je het gebied uit waar je het terras wilt hebben. Hou hierbij rekening met de boordstenen die moeten geplaatst worden. Dit zal ongeveer 15 tot 30 cm diep zijn. De exacte diepte hangt af van de tegels en de draagkracht die de tegels moeten gaan dragen. Om er voor te zorgen dat de tegels gaan schuiven plaats je nu eerst boordstenen. Boordstenen leg je als rand om het terras heen. Breng vervolgens een laag steengruis aan. Dit zorgt ervoor dat de onderlaag sterker wordt. Denk er wel aan dat je de laag goed aandrukt. Deze laag mag 15 cm dik zijn. Bovenop de steengruislaag giet je een stabilisélaag. Dit is een laag die bestaat uit cement en zand. Het is overigens mogelijk om dit mengel zelf te maken of het kant en klaar te kopen in de winkel. De stabilisélaag is 15 à 20 cm hoog. Zorg ervoor dat deze laag mooi vlak is, maar het hoeft niet waterpas te zijn. Bij het plaatsen van een terras moet je altijd rekening houden met een hellingspercentage. Dit zodat het regenwater kan weg lopen. Het hellingspercentage is 1 tot 2% per vierkante meter.

Het plaatsen van de tegels

Nu de ondergrond klaar is, kan je de tegels gaan plaatsen. Belangrijk is om goed na te denken over hoe je de tegels wilt. Je wilt natuurlijk zo weinig mogelijk tegels in tweeën zagen en wanneer dit toch moet, dan plaats je deze uit het zicht. Leg de tegels nu recht naast elkaar en zorg er voor dat de voegen even groot blijven. Je kan hiervoor tegelkruisjes gebruiken. Een tegelkruisje is een kunststof kruisje dat als afstandhouder wordt gebruikt bij het tegel zetten.

Tegels voegen

Als laatst ga je de tegels voegen. Er zijn verschillende manieren om tegels te voegen. Hieronder volgen de vier verschillende manieren:

1. Voegen met zand

Je strooit zand uit over de tegels en veegt het in de voegen met een borstel. Je herhaalt dit proces tot de voegen vol zijn. Om het zand nog vaster in de voegen te krijgen kan je gebruik maken van een trilplaat. Voegen met zand is de goedkoopste oplossing voor het voegen van de tegels. Het is overigens niet slim om zand te gebruiker bij voegen die groter zijn dan 2mm. Een nadeel van voegen met zand is dat hier gemakkelijk onkruid tussen kan groeien.

2. Voegen met cement

Als je kiest voor voegen met cement dan zitten de voegen echt vast. Cement is namelijk blijvend. Een nadeel van voegen met cement is echter wel dat het een tijdrovende klus is. Je moet namelijk alles met de hand doen om een mooi resultaat te krijgen.

3. Voegen met epoxy voegmiddel

Epoxy voegmiddel is bijna hetzelfde als cement. Het verschil is alleen dat de voegen met epoxy waterdicht zijn. Cement kan namelijk water opzuigen, wat er voor kan zorgen dat er barsten kunnen komen in de tegels. Voegen van epoxy voegmiddel zijn ook beter bestand tegen vuil en kunnen goed tegen een stootje. Epoxy voegmiddel is verkrijgbaar in verschillende kleuren.

4. Voegen met polymeerzand

Dit is een voegmiddel dat na het uitharden flexibel blijft. Polymeervoegen zijn perfect tegen onkruid en insecten en bij dit voegmiddel is er geen kans op scheuren. Ook hier is aan te raden om met een trilplaat het zand in de voegen steviger aan te drukken.

Vertap, specialist in klinkerwerken

Vertap Klinkerwerken is specialist in het leggen van bestrating. Het bedrijf legt ieder gewenst terras of oprit op perfecte wijze aan. De tarieven zijn concurrerend. Neem vrijblijvend contact op met Vertap klinkerwerken en ontvang vrijblijvend diverse prijsvoorstellen.