Zelf elektra aanleggen – tips & tricks

elektra aanleggen tips en tricks

Bij verbouwingen en verhuizingen komt het vaak voor dat er nog het één en ander moet gebeuren voordat een huis goed leefbaar is. Het aanleggen van elektra is een van de grotere problemen voor veel mensen, het is namelijk niet iets waar de meeste mensen ervaring mee hebben en het is geen simpel klusje. Ook al is het niet simpel wil dat echter niet zeggen dat het niet te doen is, veel mensen kiezen ervoor om het zelf te doen en doen dit met succes. Om ervoor te zorgen dat u dit ook zelf kunt doen gaan wij in dit artikel uitleggen hoe u dit moet aanpakken.

Planning, prioriteit nummer één

Het belangrijkste bij een klus zoals deze is alles goed uitplannen, het komt te vaak voor dat mensen fouten maken door te overhaast alles aan te pakken. Neem rustig de tijd en zoek goed uit wat er moet gebeuren. Maak aan de hand van een plattegrond een overzicht van waar u precies schakelaars en stopcontacten wilt hebben. Vervolgens is het belangrijk om met dit plan de lay-out van de elektra af te gaan tekenen. Denk aan sleuven voor de kabels, stopcontacten en lichtschakelaars.

Tijd om te gaan slijpen

De gleuven die gemaakt moeten worden kunt u het beste creëren door sleuven uit de muur te slijpen. Er zijn verschillende manieren maar vaak is een slijpschijf meer dan voldoende om de klus te volbrengen. Let er wel op dat er bijzonder veel stof vrijkomt bij het slijpen van de muren, maak daarom altijd gebruik van een masker en een bril voor uw ogen.

De gaten dichten

Nadat alles volgens plan uitgeslepen is wordt het tijd om de elektra aan te gaan leggen. Dit is over het algemeen de afrondende fase van het project en het zwaarste werk heeft u inmiddels al achter de rug. Leg vervolgens alle elektra aan en loop alles nog eenmaal goed na. Nadat u zeker weet dat alles naar behoren aangelegd is wordt het tijd om uw muur weer dicht te maken. Dit doet u door de sleuven dicht te metselen. Wees er bij het dichtmetselen niet bang voor dat het oppervlak niet geheel glas is, als u er maar voor zorgt dat het gehele oppervlakte van de muur gelijk is doet u het goed.

Zo weet u hoe u uw eigen elektra aan kunt leggen, het is geen simpel klusje en het vereist ook wel wat handigheid. Maar als u alles goed uitzoekt en met een goede voorbereiding aan de slag gaat is dit ook prima te doen voor degenen die wat minder handig zijn. Zoals met veel klussen in huis is een goede, doordachte planning altijd het belangrijkste onderdeel van uw project.

Een vakman inschakelen voor de elektriciteitswerken? Via het netwerk van Jancools.be vergelijkt u meerdere elektriciens uit uw omgeving.